Kinesiologie is een alternatieve geneeswijze waarbij het zelfgenezend vermogen van het lichaam centraal staat en wordt gestimuleerd.
Kinesiologie betekent letterlijk ‘bewegingsleer’. Het is een methode die de mens in zijn totaliteit benadert. Spiertesten zijn het bekendste onderdeel uit het vakgebied.
Kinesiologie is een geheel van technieken waarmee ik in mijn praktijk werk. Deze vorm van behandeling maakt het mogelijk om achter de oorzaak van sommige problemen te komen en ondersteuning te bieden op velerlei gebied, zoals o.a. bij stress, burn-out, hyperactiviteit, gedragsproblemen, leerproblemen, “onbegrepen” ziektes, adhd, pdd-nos, dyslexie, enz.
De indrukken uit ons dagelijks leven kunnen leiden tot zorgen, angst, stress en lichamelijke klachten. Indrukken die zich kunnen nestelen in uw lichaam en geest, waardoor de levensenergie verstoord raakt. Naast de kinesiologische behandeling is de betrokkenheid van de “klant” bij zijn of haar gezondheid belangrijk. We zoeken samen, soms via de diepere lagen, naar een manier om daar te komen, hierbij gebruikmakend van onderdelen uit de holistische therapie zoals ademhalingsoefeningen, visualisaties , ontspanningsoefeningen e.d.
Voor wie is kinesiologie?
Kinesiologie is geschikt voor iedereen: van kind tot hoogbejaard. In deze geneeswijze streeft men ernaar om je beter in je vel te laten zitten, zodat jij je kunt ontwikkelen zoals jij dat wilt. De kinesiologie wordt preventief ingezet om gezond te blijven of curatief om weer gezond te worden.
Kinesiologie kan goed samengaan met andere geneeswijzen, regulier of alternatief.

Spiertesten
Een kinesioloog voert spiertesten uit door een zachte druk uit te oefenen op verschillende spieren, waardoor er spanning komt op de betreffende spier, om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die druk te weerstaan. Kan de spier de lichte druk tegenhouden dan wordt de test “sterk” genoemd en is er balans. Kan de druk niet worden tegengehouden en raakt de spier zijn vitaliteit kwijt, dan is er sprake van onbalans of een verstoring in het lichaam. “Het lichaam vertelt”.
Op deze wijze is het mogelijk meer te weten te komen over de achtergrond van lichamelijke en emotionele klachten. Met spiertesten wordt het stress-reflexmechanisme van het autonome zenuwstelsel aangesproken.
Zelfhelend vermogen
Een kinesioloog kijkt naar de mens als geheel: fysiek en emotioneel.
Binnen de kinesiologie gaat men er vanuit dat het lichaam is ontworpen om zelfhelend te zijn. Oorzaken als stress, geblokkeerde emoties, een verkeerde houding of slechte voedingsgewoonten kunnen ervoor zorgen dat de energiehuishouding uit balans raakt. Een lichaam verbruikt dan meer energie dan het kan aanvullen. Dat kan leiden tot allerlei klachten. Er worden technieken toegepast om stress te verminderen, ook wordt er gewerkt met reflexpunten, acupressuurpunten, meridianen en chakra’s.
Driehoek van gezondheid
Kinesiologen werken vanuit een holistisch gezondheidsmodel: structuur, biochemie en psyche. Alle zijden van deze driehoek zijn met elkaar verbonden. Een lage rugpijn kan bijvoorbeeld voortkomen uit een slecht werkende darm. En emotionele spanningen kunnen zorgen voor verkramping van de nekspieren en zo hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.